Global Times gazetesinin haberine göre, Pekin Üniversitesi ve Çin Bilim Akademisine bağlı Çinli bilim insanları, toplanan 103 örnek üzerinde virüsün genetik yapısının değişimi konusunda çalışma yürüttü. Yapılan çalışma, “National Science Review” dergisinde yayımlandı.
Alınan örneklerin 101’inde, virüsün iki farklı alt versiyonu tespit edildi. Farklı özellikler gösteren Kovid-19 mutasyonlarının biri “S-cov” ve diğeri “L-cov” olarak tanımlandı.
S-cov’un, yarasalarla bağlantılı olan koronavirüs tipine yakın ve bulaşıcılık özelliğinin daha düşük olduğu, L-cov’un ise bulaşıcılığının daha yüksek ve insanların solunum yoluna daha zararlı olduğu belirtildi.
KOVİD-19’UN DAHA FAZLA MUTASYONU ORTAYA ÇIKABİLİR
Çalışma sonuçlarında Kovid-19’da üçüncü mutasyon ihtimalinin de göz ardı edilmemesi gerektiği aktarıldı.
VİRÜSÜN BİRDEN FAZLA KAYNAĞI VAR
Vuhan’dan Virüs Bilimi Uzmanı Yang Cangçiu, yaptığı açıklamada, Kovid-19’un söz konusu mutasyonlarının çevre şartları veya virüsün bulaştığı kişiden dolayı ortaya çıktığının muhtemel olduğunu, bunun da virüsün birden fazla kaynağının bulunduğu anlamına geldiğini söyledi.
Vuhan’a son zamanlarda seyahat eden ve Kovid-19’a yakalanan ABD vatandaşı bir hastada, henüz yeterli kanıt bulunmasa da virüsün üçüncü bir türevi bulunabileceği ihtimali olduğuna işaret eden Yang, yeni tip koronavirüsün dünya genelinde yayıldıkça daha fazla mutasyonların ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.