Depreme dayanma kapasitesini arttıran sismik izolatör, meydana gelen depremlerde hasar potansiyelini düşürmek için binalarda kullanılan yardımcı bir araçtır ve bir diğer adıyla sismik yalıtımdır.
Yeni binalardan eski binalara kadar her binada kullanılması uygun olan sismik izolatör, depremde oluşabilecek riskleri en aza indirir.
Peki sismik izolatör nedir? Sismik izolatör sisteminin yararları nelerdir? Hep birlikte inceleyelim…
SİSMİK İZOLATÖR NEDİR?
Bir diğer adı sismik yalıtım olan sismik izolatör, yapıya gelen deprem ve rüzgar gibi yüklerin azaltılmasına yardımcı olan sistemdir. Zemin ile yapının tabanı arasına esnek enerji sönümleyici elemanlar koyan sismik izolasyon, zeminden yapıya aktarılan deprem kuvvetlerinin azaltılmasına ve sismik enerji ve hareketlerini absorbe etmesine katkı sağlayan araçlardır.
Eğer bir yapı, sismik izolasyona sahip değilse kendi ağırlığının 1/10’u kadar yatay bir yük taşıyabilir fakat bu değerden daha fazla bir yük gelirse yapıda kalıcı deformasyonlar meydana gelebilir ve kolon-kiriş birleşim noktalarında kırılmalar oluşur. Bu nedenle sismik izolasyon bu değerlerin çok üstüne çıkmasına katkı sağlar ve yatay yükü azaltır.
SİSMİK İZOLATÖR SİSTEMİNİN YARARLARI NELERDİR?
- Yapıda bulunan mimari ve taşıyıcı elemanlarda minimum hasar sağlar.
- Yüksek oranda minimum düzeyde bakım gerekliliği sağlar.
- Ulaşım yapılarında devam eden süreklilik sağlar.
- Şiddetli deprem sonrasında hemen kullanım olanağı sağlar.
- Yüksek düzeyde can güvenliği sağlar.
- Köprü ve viyadükler de hasar görmeksizin kullanımına devam edilmesini sağlar.
- Araştırma ve geliştirmeye ait projelerin korunmasını sağlar.
- Yapı içerisinde yer alan eşya ve cihazların korunmasını sağlar.